Het uitgangsprincipe is dat alle organen en lichaamsdelen door energiestromen met bepaalde reflexgebieden in de voet verbonden zijn.

Door massage van de voeten kan zo een gunstige invloed worden uitgeoefend op de hele mens.

Voetreflex zones

De gedachte achter de methode van reflexologie is, dat "ziek" zijn het signaal is van een verstoorde harmonie in de eenheid van lichaam en geest.
Het doel van de reflexologie is om deze harmonie weer te herstellen. Door massage, druk en warmtetoevoer van de beoefenaar kunnen de blokkades die zich in het lichaam hebben gevormd, worden opgeheven. (De organen en weefsels in het lichaam hebben alle een reflexie in de voet. De uiteinden van de zenuwen).
Bij een verstoring zal dit tijdens de massage merkbaar zijn door het ontstaan van pijn, prikkels, jeuk, verandering van huid (eelt, transpiratie), kleurverschil e.d.
De plaats waar deze gevoelens ontstaan geeft weer welk orgaan of lichaamsdeel niet goed functioneert. 

Wanneer de blokkades zijn opgeheven of opgelost is het lichaam in staat zichzelf te genezen. Een voetreflexoloog geneest dus niet, zij helpt u slechts te genezen. Een voetreflexoloog gaat er vanuit, dat de mens als "geheel" wordt behandeld en niet alleen dat gedeelte van de voet waar zich de pijn of klacht bevindt. 

Voetreflexologie is niet alleen een prettige, maar ook een veilige methode. Naast de reflexologie kun je je herstel nog bevorderen met andere natuurlijke methoden, zoals een betere voeding, leren ontspannen van het lichaam, kruidenthee, bioresonantie, vitaminen en mineralen, homeopathie, Bachremedies enz., afhankelijk van de diagnose.